Ereliai yra dideli paukščiai, tačiau kai kurios rūšys yra didesnės už kitas. Pagal visus standartus didžiausias erelis yra visiškai masyvus, nors kelios rūšys yra gana didelės, net ir plėšriems paukščiams. Žinoma, kai kurie paukščiai yra didesni, pavyzdžiui, pelikanai ir marabų gandrai. Tačiau tai nemažina baimę keliančio kai kurių erelių rūšių dydžio.
Šiame straipsnyje apžvelgsime aštuonis didžiausius erelius pasaulyje pagal jų bendrą ilgį ir kūno masę. Tai nuostabūs paukščiai, kuriuos nuostabu pamatyti asmeniškai - arba nuotraukose.
1. Stellerio jūros erelis
Stellerio jūrinis erelis sveria apie 15 svarų, nors buvo rasta keletas, kurie sveria iki 20 svarų. Pagal svorį tai yra didžiausias erelis aplinkui. Jei naudojate sparnų plotį ar kitus matavimus, jis gali būti mažesnis nei Harpijos ir Filipinų erelis. Tai priklauso nuo to, kokius matavimus žiūrite.
Šis erelis turi tamsiai rudą plunksną, ryškiai geltoną snapą ir talonus. Jie yra gana unikalūs, kiek eina ereliai. Jie gyvena šiaurės rytų Azijos pakrantėje ir daugelis vartoja žuvis, nors kartais medžioja kitus vandens paukščius. Kaip rodo jų pavadinimas, jie dažniausiai kabinėjasi aplink vandenį.
Yra įvairių populiacijų, išsidėsčiusių visame diapazone. Didžiausias yra Rusijos Kamčiatkos pusiasalyje, kur nuolat gyvena apie 4 000 šių paukščių. Dėl populiacijos segmentavimo šie ereliai laikomi pažeidžiamais.
2. Filipinų erelis
Kai kuriais matavimais Filipinų erelis galėtų būti laikomas didžiausiu ereliu. Jie sveria iki 17,5 svaro, o vidutinis - 10 svarų. Jie daugeliu atvejų yra palyginami su Stellerio jūriniu ereliu. Vis dėlto jie turi ilgiausią sparnų ilgį. Jie yra plonesni, mažiau didelių gabaritų paukščiai.
Jie taip pat žinomi kaip beždžiones valgantis erelis - nes jie valgo beždžiones. Jų gimtinė yra Filipinai, kaip rodo pavadinimas. Jų yra tik Filipinuose labai konkrečiose vietose. Jie nėra plačiai paplitę ir laikomi kritiškai pavojingais, daugiausia dėl masyvaus buveinių praradimo jų ir taip mažame areale. Pagal įstatymą už Filipinų erelio nužudymą baudžiama laisvės atėmimu iki 12 metų. Tai labai saugomi paukščiai.
Šiuo metu laukinėje gamtoje išgyvena nuo 180 iki 500 šių erelių, nors išsaugojimo pastangomis jų skaičius dabar gali būti arčiau 600.
3. „Harpijos erelis“
Harpijos erelis populiariai žinomas kaip didžiausias erelis ir pagal tam tikrus matavimus. Tačiau harpijos erelis sveria mažiau nei Stellerio jūrinis, ir Filipinų erelis. Vis dėlto jie yra labai ilgi ir turi didelį sparnų ilgį.
Vis dėlto tai yra galingiausias reporteris, rastas atogrąžų miškuose. Paprastai jis gyvena žemumų atogrąžų miškuose viršutiniame baldakime. Kartą jis turėjo pakankamai platų diapazoną. Tačiau dėl gyventojų skaičiaus sumažėjimo jo diapazonas buvo iš esmės sumažintas. Vis dėlto šie paukščiai laikomi beveik grėsmingais dėl jų likusios gausios populiacijos.
Nors yra žinoma, kad šie ereliai yra aukščiausio lygio plėšrūnai, juos kartais pagauna tokios didžiosios katės kaip ocelot. Jų pagrindinę mitybą sudaro medžiuose gyvenantys žinduoliai, tokie kaip beždžionės ir tinginiai. Didžiąją jų dietos dalį sudaro tinginiai.
4. Baltagalvis erelis
Baltagalvis erelis yra palyginti didelis. Ši paplitusi erelių rūšis yra plačiai paplitusi vidutinio klimato Eurazijoje. Jie randami toliausiai į vakarus kaip Grenlandija ir rytuose kaip Japonija. Jų platus asortimentas reiškia, kad jie yra mažiausiai susirūpinę.
Nepaisant didelio asortimento, dėl žmogaus veiklos jie dažniausiai peri tam tikrose vietovėse. Jie nėra labai išvykstantys paukščiai ir paprastai būna toli nuo žmonių populiacijos. Šis erelis kai kuriose šalyse laikomas nykstančiu ar išnykusiu, visų pirma dėl pesticidų ir panašios žmogaus veiklos.
Šie paukščiai didžiąją metų dalį praleidžia šalia didelių vandens telkinių, įskaitant jūrą ir gėlo vandens ežerus. Jiems perėti reikalingi dideli, seni medžiai ar uolos. Jie yra viršūnės plėšrūnai, tačiau, kai tik galės, jie taip pat taps valytojais. Jie valgo daugiausia žuvis ir kitus vandens paukščius.
5. Kovos erelis
Karinis erelis yra Afrikoje į pietus nuo Sacharos. Jie yra vieni iš vienintelių tam tikros erelio genties atstovų, nes turi plunksną virš savo kojos, kuri yra viršutinė kojos dalis. Jie yra oportunistinis plėšrūnas ir beveik valgys viską, įskaitant žinduolius, paukščius ir roplius. Jie nėra išrankūs.
Jie turi unikalų medžioklės metodą, netgi lyginant su kitais ereliais. Jie skauda labai aukštai, o paskui dideliu greičiu neria į savo karjerą. Jie gyvena miškingose savanos vietose. Jų šiek tiek mažas diapazonas ir nišinė buveinė sukėlė jiems pavojų.
6. Pleištinis uodeginis erelis
Pleištiniai ereliai niekaip nesveria, tačiau yra gana ilgi. Dėl šios priežasties kai kuriais matavimais jie laikomi dideliais. Tai didžiausias plėšrusis paukštis, rastas Australijoje, nors yra ir Naujosios Gvinėjos pietuose. Jie turi milžiniškus sparnus ir plunksnuotas kojas. Jų pleišto formos uodega yra neabejotina ir paaiškina, iš kur jie gavo savo vardą.
Šie paukščiai skraido gana aukštai ir yra oportunistiniai plėšrūnai, o tai reiškia, kad jie valgo beveik viską. Buvo žinoma, kad jie susivienijo imdami didesnį grobį, pavyzdžiui, kengūras ir ožkas. Jie yra puikūs paukščiai ir netgi išgąsdins ožkas nuo uolų, kad juos nužudytų. Jie varys avių bandas į silpniausio gyvūno zoną.
Šie paukščiai yra gana teritoriniai ir buvo žinoma, kad jie puola sklandytuvus. Jie gali pakenkti šių sklandytuvų audiniams savo talonais. Jie netgi gali užpulti ir sunaikinti nepilotuojamas orlaivius.
7. Karūnuotas erelis
Tai didelis erelis, randamas Afrikoje į pietus nuo Sacharos. Tačiau jų nėra visoje Pietų Afrikoje. Jie nori miškų ir labai miškingų vietovių. Šie paukščiai ėda daugiausia žinduolius, nors tikslus gyvūnas priklauso nuo vietos. Jie nėra išrankūs ir valgys viską, ką tik ras.
Nepaisant pageidaujamos buveinės, šie ereliai yra gana prisitaikantys. Tai leido jiems klestėti, kai daugelis kitų erelių patenka į nykstančiųjų sąrašą. Tačiau jų populiacija vis dar mažėja dėl natūralios buveinės sunaikinimo.
8. Auksinis erelis
Pagal sparnų plotį auksinis erelis yra gana didelis. Jie yra vieni iš geriausiai žinomų plėšriųjų paukščių Šiaurės pusrutulyje. Jie dažnai būna tamsiai rudi, tačiau palei pakaušį turi aukso rudą plunksną. Jie yra žinomi dėl savo judrumo ir greičio. Jie valgys viską, ką tik gali gauti, įskaitant kiškius, triušius ir voveres.
Jie turi didelius namų plotus ir kuria didžiulius lizdus. Keletą metų jie grįžta į tą pačią vietovę veisimui, nors dauguma veisimo vyksta pavasarį. Jie yra monogamiški, o poruota pora paprastai liks kartu visą savo gyvenimą.
Nepaisant didelių buveinių praradimo, šis erelis vis dar yra populiari visame pasaulyje. Jų yra nemažoje Eurazijos ir Šiaurės Amerikos atkarpoje, kurioje yra vienas didžiausių erelių arealas.
10 geriausių mėsinių triušių veislių pasaulyje (su paveikslėliais)
Triušio mėsa mėgaujamasi visame pasaulyje, tačiau tik kai kurie triušiai turi mėsos, tinkamos vartoti. Mūsų sąrašas padės nustatyti, kas jums tinka
Ar Plikieji ereliai puola ir žudo kates?
Pilkieji ereliai yra žinomi dėl savo sekimo ir medžioklės galimybių, todėl jei jūsų plėšrieji paukščiai yra šalia, ar jūsų katė rizikuoja? Sužinokite mūsų pilname vadove
6 didžiausi vilkai pasaulyje (su paveikslėliais)
Vilkai randami tarp daugelio vietovių visame pasaulyje. Šis vadovas nurodo didžiausias veisles, kurios kada nors egzistavo visame pasaulyje
