Apie ką pirmiausia pagalvoji išgirdęs žodį „graužikas“? Ar jūsų protas sukuria mielų, švelnių mažų pelių ir žiurkėnų vaizdus? Ar jūs vaizduojate kanalizacijos žiurkę, plaukiančią per drumstas sąlygas ir platinančias ligas?
Vienas iš šių dviejų scenarijų yra tai, ką dauguma žmonių įsivaizduoja. Dėl pastarojo daugeliui žmonių labai nepatinka graužikai. Tačiau šios dvi situacijos nėra vienintelė graužikų egzistavimo vieta.
Iš tikrųjų graužikai yra vieni iš universaliausių gyvūnų planetoje. Graužikai iš tikrųjų sudaro didžiausią vieną žinduolių grupę gyvūnų karalystėje. Patikėkite ar ne, tačiau dauguma neskraidančių žinduolių yra graužikai, kurie sudaro maždaug 1/3 visų žinduolių rūšių! Jie natūraliai randami visuose pasaulio žemynuose (išskyrus Antarktidą) ir būna įvairiausių formų.
Bet kurie graužikai yra didžiausi? Mes ištirsime keletą didžiausių gyvų graužikų pasaulyje kartu su keletu jų protėvių, kad galėtumėte tikrai pamatyti jų egzistavimo platumą.
1. Kapibara
Šiuo metu kapibara laikoma didžiausiu gyvu graužiku pasaulyje. Šis graužikas dažniausiai būna pusiau vandens telkiniuose ir yra puikus plaukikas. Jų racioną sudaro žolė, vaisiai ir kita vandens augmenija. Žinoma, kad jie kelia nepatogumų čiabuvių soduose ir ūkiuose. Daugelyje Pietų Amerikos šalių kapibaros mėsa laikoma delikatesu. Tai tapo ypač populiarus egzotiškas patiekalas Venesueloje, patiekiamas per Velykas. Koju yra pusiau vandens, žolėdis, urvuose gyvenantis graužikas. Manoma, kad jo gimtoji vieta yra Pietų Amerika, tačiau jį taip pat galima rasti Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Europoje. Manoma, kad jie pasklido po pasaulį pasislėpę žvalgybos laivuose. Jie primena milžiniškas žiurkes ir gali užkrėsti kaimo ūkius. Praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje kukurūzai tapo dideliu nepatogumu Anglijos ir JAV, ypač Merilande ir Luizianoje, ūkių savininkams. Iki septintojo dešimtmečio buvo priimti teisės aktai, skirti sunaikinti naikinančius kojotų graužikus. Tačiau dabar kofų graužikai yra gerai naudojami. „Nutria“ kailį naudoja daugybė mados dizainerių, įskaitant pagrindinius namus, tokius kaip „Oscar de la Renta“ ir „Michael Kors“. Nutrijos mėsą taip pat galima rasti paženklintą kaip ragondinas daugelyje šunų skanėstų, o mėsa - liesų baltymų šaltinis. Ondatra yra pusiau vandens graužikas, kuris laikomas „vidutinio dydžio“, nors suaugęs gali užaugti gana didelis. Šie graužikai labai prisideda prie jų ekosistemų ir suteikia stabilų maisto šaltinį natūraliems plėšrūnams, tokiems kaip minkai, ereliai ir ūdros. Jie taip pat yra kailių ir maisto pagrindas žmonėms. Vietiniai amerikiečiai ondatras visada laikė svarbia savo gyvenimo dalimi. Kai kurios grupės mano, kad ondatros gali nuspėti sniego lygį žiemą, atsižvelgdamos į graužikų dydį ir jų namelio statybos laiką. Patagonijos mara yra dar viena labai didelė graužikų rūšis. Jis taip pat žinomas kaip "Patagonijos urvas", "dillaby" ir "Patagonijos kiškis" (daugiausia todėl, kad jis šiek tiek atrodo kaip triušis). Jie yra žolėdžiai graužikai ir dažniausiai aptinkami atvirų buveinių regionuose Patagonijoje ir Argentinoje. Patagonijos maros yra labai įdomios graužikai dėl savo unikalios socialinės organizacijos. Jie turi monogamišką ir bendruomenišką veisimo būdą. Monogamiškos poros išliks kartu visą gyvenimą. Veislinės Patagonijos kumelių poros gali būti vienos, bet dažniau aptinkamos karuose. Kiekvieną kovotoją gali pasidalinti iki 30 Patagonijos maros porų porų. Per vienerius metus laukinės Patagonijos kumelės išaugina tik vieną kraiką. Tačiau išaugintos maros gali išauginti iki keturių vadų. Neseniai Patagonijos maros buvo laikomos nykstančia rūšimi. Juos paveikė buveinių pakeitimas ir medžioklė. Vis daugiau brakonierių medžioja ir gaudo Patagonijos maras dėl savo odos, nes jie naudojami kilimėliams ir lovatiesėms gaminti. Dėl to jie daugiausia buvo išnaikinti Buenos Airių provincijoje. Kyšulio kyšulys šiuo metu yra didžiausia gyvų graužikų rūšis, aptinkama Afrikoje. Negana to, ji taip pat yra didžiausia kiaulė pasaulyje. Jų yra daugybėje buveinių - nuo sausų dykumų iki tankių miškų. Savanos vietovėse yra žinoma, kad šie graužikai sukuria kameras žolėtose vietovėse, kad padarytų gimdymo duobes. Paprastasis porcupinas gali išauginti savo stuburus iki maždaug 20 colių ilgio ir naudoti juos kaip nepaprastai galingą gynybos mechanizmą. Laimei gimdžiusioms motinoms, kai gimsta pelerinos, jos smaigalys iš tikrųjų yra labai minkštos ir sukietėjusios veikiamos oro. Kiaurakakliai laukinėje gamtoje gyvena maždaug 15 metų, o tai graužikams yra neįprastai ilgas. Paprastai jie minta augalinėmis medžiagomis, tokiomis kaip šaknys, vaisiai, gumbai, žievė ir svogūnėliai. Pietų Afrikos šaltinis nėra kiškis, kaip rodo jo pavadinimas, jis yra didelis ir savitas graužikas. Jis gavo savo vardą dėl savo sugebėjimo peršokti per 6 pėdas tik per vieną surištą. Tai netgi atrodo kaip keistas kengūrų-graužikų hibridas. Žinoma, kad Pietų Afrikos šaltiniai yra naktiniai, tačiau pastebėta, kad jie aktyvūs dienos metu. Tačiau jie dažniausiai būna tuneliuose, kuriuos patys iškasa išėjus saulei. Rasite juos statyti tunelius lietaus sezono metu, kai dirvožemis yra drėgnas ir lengvai kasti. Bet atėjus nakčiai, medžiojant maistą, iš savo tunelinių namų išlips šios keistos būtybės. Bosavio vilnos žiurkė yra viena iš naujausių atrastų graužikų rūšių. Pirmasis susidūrimas įvyko 2009 m., Kai tyrėjų grupė rado žiurkę Bosavos krateryje Papua Naujojoje Gvinėjoje. Taip pat manoma, kad tai buvo pirmasis šių žiurkių susidūrimas su žmonėmis. Kai buvo rasta pirmoji Bosavi vilnonė žiurkė, jos ilgis buvo 32 coliai, todėl ji buvo viena didžiausių graužikų pasaulyje. Ir šiuo metu tai yra didžiausia pasaulyje gyvų žiurkių rūšis. Šiaurės Amerikos bebras turi įspūdingą ilgą kūną, todėl jis yra vienas didžiausių graužikų pasaulyje. Ilga, plokščia uodega taip pat leidžia lengvai plaukti per vandenį. Tai padeda indėnų bebrams plaukioti upėmis ir kitais vandens telkiniais ten, kur jis dažniausiai praleidžia didžiąją laiko dalį. Vienas įspūdingiausių Šiaurės Amerikos bebrų įgūdžių - kontroliuoti savo aplinką statant užtvankas. Jų tvirti priekiniai dantys veikia kaip kaltai droždami rąstus, kurie vėliau naudojami užtvenkiant upes. Sukūrę šias užtvankas, šie bebrai stato pusiau užlietus statinius, vadinamus ložėmis, kuriuose gyvena ir apgyvendina savo jauniklius. Dabar išnykusi Josephoartigasia laikoma didžiausiu kada nors egzistavusiu graužiku. Jos fosilijos buvo rastos Urugvajuje 2007 m., Kai buvo aptikta kaukolė. Tyrėjai teigė, kad Josephoartigasia gyveno drėgnoje aplinkoje ir maitinosi žolėmis bei kita pasėlių augmenija. Manoma, kad šis graužikas išnyko po Didžiosios Amerikos mainų, kai gyvūnai iš Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynų neogeno laikotarpiu galėjo veistis vidurio kenozojaus eroje. Ir yra tik teorijos, kodėl įvyko jų išnykimas. Daugelis tyrėjų mano, kad klimato kaita yra pagrindinis veiksnys, dėl kurio jie dingo. Milžiniška hutija - oficialiai pavadinta Ambyrhiza - buvo vietinis Vakarų Indijos graužikas. Manoma, kad jie gyveno daugiau nei prieš 100 000 metų Karibuose. Pagal kaukolės dydį jie laikomi vienu didžiausių graužikų, egzistavusių kada nors. Atrastos milžiniškos hutijos fosilijos gali būti didesnės už visiškai suaugusio žmogaus dydį. Manoma, kad dėl didžiulio dydžio milžinė hutija judėjo lėtai ir be plėšrūnų. Ir pagal iškastinius įrašus nėra jokių konkuruojančių žinduolių, kurie būtų gyvenę jo gyvavimo metu. Karibų salose šiandien randama mažesnių tiesioginės milžiniškos hutijos palikuonių, tačiau jie sveria tik apie 5 svarus. Nors šiandien pasaulyje tikriausiai neliko nė vieno automobilio dydžio graužiko, tai nereiškia, kad kiti milžiniški graužikai ten neslėpia. Prisiminkite, kad Bosavi vilnos žiurkė buvo atrasta visai neseniai. Mes tiesiog turėsime atmerkti akis dėl kitų didesnio ūgio graužikų ateinančiais metais.
Mokslinis vardas:
Hydrochoerus hydrochaeris
Kur jis randamas:
Kapibaros gimtinė yra Pietų Amerika, ypač Brazilijoje, Kolumbijoje, Venesueloje, Argentinoje ir Peru.
Ilgis:
Šis graužikas gali užaugti iki 4,4 pėdų ilgio ir siekti iki 24 colių aukščio.
Svoris:
Capybara gali sverti nuo 77 iki 146 svarų.
2. Coypu (Nutria)
Mokslinis vardas:
Miokastorinis raguolis
Kur jis randamas:
Koju yra graužikas, kurį galima rasti subtropinio klimato šalyse Šiaurės Amerikos, Pietų Amerikos, Azijos, Afrikos ir Europos žemynuose.
Ilgis:
„Coypu“ gali užaugti nuo 2,3 iki 3,5 pėdos.
Svoris:
Jis gali sverti iki 37 svarų.
3. Muskratas
Mokslinis vardas:
Ondatra zibethicus
Kur jis randamas:
Ondatros galima rasti Šiaurės Amerikoje, Pietų Amerikoje, Azijoje ir Europoje.
Ilgis:
Visiškai suaugęs ondatras gali užaugti nuo 1,3 iki 2,3 pėdų.
Svoris:
Jis gali sverti nuo 1 iki 4,4 svaro
4. Patagonijos mara
Mokslinis vardas:
Dolichotis patagonum
Kur jis randamas:
Patagonijos maros dažniausiai sutinkamos Patagonijoje ir Argentinoje.
Ilgis:
Patagonijos mara nuo galvos iki kūno užauga apie 2,3–2,5 pėdos. Jų uodega užauga maždaug 4-5 cm ilgio.
Svoris:
Visiškai išaugusi Patagonijos mara gali sverti nuo 18 iki 35 svarų.
5. Porcupine kyšulys
Mokslinis vardas:
Hystrix africaeaustralis
Kur jis randamas:
Kiaurakakliai yra Afrikoje, pirmiausia Kenijos, Kongo ir Ugandos šalyse.
Ilgis:
Kūnas gali užaugti nuo 2,1 iki 2,7 pėdos, o jo uodega - apie 4–8 colius.
Svoris:
Paprastųjų porcupinų patinai gali sverti iki 37 svarų, o moterys - iki 41 svaro.
6. Pietų Afrikos šaltinis
Mokslinis vardas:
Pedetes capensis
Kur jis randamas:
Šis graužikas yra kilęs iš Pietų Afrikos.
Ilgis:
Pietų Afrikos šaltinis auga apie 1,1–1,5 pėdos. Uodega gali užaugti nuo 1,2 iki 1,5 pėdos ilgio.
Svoris:
Suaugęs Pietų Afrikos kiškis gali sverti iki 6,6 svaro.
7. Bosavi vilnos žiurkės
Mokslinis vardas:
Vis dėlto bus paskelbta.
Kur jis randamas:
Bosavi vilnos žiurkė neseniai buvo atrasta Papua Naujojoje Gvinėjoje.
Ilgis:
Šis graužikas gali užaugti iki 32 colių ilgio.
Svoris:
Bosavi vilnos žiurkės gali sverti iki 13 svarų.
8. Šiaurės Amerikos bebras
Mokslinis vardas:
Castor canadensis
Kur jis randamas:
Šiaurės Amerikos bebrų gimtinė yra Šiaurės Amerika, tačiau kitų panašių rūšių taip pat galima rasti Pietų Amerikoje ir Europoje.
Ilgis:
Jie gali užaugti iki 3 pėdų ilgio. Jų uodega gali užaugti iki 14 colių ilgio.
Svoris:
Šis graužikas gali sverti nuo 24 iki 71 svaro.
9. Josephoartigasia
Mokslinis vardas:
Josephoartigasia monesi
Kur jis randamas:
Urugvajus
Ilgis:
Josephoartigasia siekė maždaug 10 pėdų ilgio.
Svoris:
Manoma, kad Josephoartigasia svėrė daugiau nei 2 000 svarų.
10. Milžinė Hutija
Mokslinis vardas:
Heptaxodontidae
Kur jis randamas:
Milžiniškos Hutijos fosilijos buvo rastos Vakarų Indijoje.
Ilgis:
Nežinoma
Svoris:
Apskaičiuota, kad ji svėrė nuo 110 iki 440 svarų
Ar yra kitų milžiniškų graužikų?
10 didžiausių triušių veislių pasaulyje (su paveikslėliais)
Ar žinojote, kad triušiai gali sverti iki 50 svarų? Crazy, ar ne? Štai sąrašas didžiausių triušių veislių pasaulyje
11 didžiausių vorų rūšių pasaulyje
Mūsų vadovas neria į didžiausias visame pasaulyje aptinkamas vorų rūšis. Šis sąrašas nėra skirtas silpnai širdžiai, tačiau siūlo keletą šauniausių vorų skaitymų!
18 didžiausių roplių pasaulyje (su paveikslėliais)
Mūsų vadovas neria į didžiausius roplius, aptinkamus visame pasaulyje, įskaitant jų svorį ir ūgį. Nepatikėsite kai kurių šių šmaikščių dydžiu!
