Kalnų kiškiai yra gimtoji JK, dažniau Škotijos aukštumose nei visoje šalies žemutinėje pusėje. Jie taip pat yra Šiaurės ir Rytų Europos tundros rajonuose, panašiai išplitę kaip ir artimi jų pusbroliai - Arkties kiškis ar Lepus articus. Kalnų kiškiai paprastai laikomi pavieniais gyvūnais, nes jie maitinasi gana retos augalijos vietovėse.
Kalnų kiškiai, panašūs į daugumą kiškių, yra šiek tiek didesni už triušius. Jie yra mažesni už rudus kiškius ir turi žymiai trumpesnes ausis.
Šie kiškiai turi kailį, kuris keičia spalvą pagal sezoną. Jie žiemą yra nuostabiai baltos spalvos, o vasarą - rudos / pilkos spalvos. Jie turi tamsesnius patarimus ausų viršuje, o kartais ir ant kojų. Jų ilgos uodegos išlieka baltos ištisus metus.

Greiti faktai apie kalno kiškį
| Rūšis: | Lepus timidus |
| Šeima: | Leporidae |
| Priežiūros lygis: | Vidutinis |
| Temperamentas: | Edgy |
| Spalvos forma: | Žiema: balta, mėlyna / pilka; Vasara: ruda / pilka |
| Gyvenimo trukmė: | 3-4 metai |
| Dydis: | 1,7 pėdos; 6,8 svaro. |
| Dieta: | Žolėdžiai |
| Mažiausias gaubto dydis: | 24 kvadratinių pėdų |
| Korpuso nustatymas: | 8'x8 'gyvenamasis plotas, 24'x24' mankštos plotas |
| Suderinamumas: | Žemas |
Kalno kiškio apžvalga
Peržiūrėkite šį įrašą „Instagram“Natalie Oberg (@natalieobergart) pasidalinta žinutė
Kalnų kiškiai yra žymi kalnų rūšis, labiausiai žinoma dėl savo maskuotės. Jie taip pat vadinami „mėlynuoju kiškiu“, nes turi melsvą apatinį paltą, kuris ištisus metus juos šildo.
Šie kiškiai nėra prijaukinti gyvūnai ir nelaikomi naminiais gyvūnėliais, nes jiems per sunku duoti viską, ko reikia norint išgyventi kaip naminiams gyvūnėliams.
Kalniniai kiškiai anksčiau buvo labiau išplitę. Romėnai prieš šimtus metų JK pristatė rudąjį kiškį. Po to kalnų kiškiai buvo nustumti į aukštumą.
Jie yra kietesni nei rudieji kiškiai ir gali maitintis kietesniais viržiais ir kitais augalais, būdingais pelkių vietovėms. Rudieji kiškiai yra agresyvesni kitų rūšių atžvilgiu ir išstums kitas naudingas ir vietines rūšis žemumose, kuriose jie gyvena.
Buvo bandoma atkurti kalnų kiškių populiacijas platesnėje Škotijos aukštumų ir kitų Britanijos aukštumų dalyje. Tačiau šios populiacijos daugiausia išmirė. Pagrindinės populiacijos tebėra Aukštaitijoje, nusistovėjusi bendruomenė Pietų Anglijos aukštumose ir paskutinė bei maža Peak rajone.
Net ir sumažėjus kalnų kiškių populiacijai, gyvūnui vis tiek priskiriama „Mažiausiai rūpesčio“ apsaugos būklė.
Kiek kainuoja kalnų kiškiai?
Kalnų kiškiai nėra perkami, parduodami ar dauginami kaip naminiai gyvūnai, todėl yra mažai galimybių juos rasti parduodant. Dėl to mes neturime įvertinimo, kiek paprastai kainuotų naminis ar laukinis kalnų kiškis.
Tipiškas elgesys ir temperamentas
Kalnų kiškių socialinė organizacija yra patrauklus jų elgesio modelių aspektas. Tai išsiskiria kaip retas moterų dominuojamos sistemos pavyzdys. Tais metų laikais, kai įprasta daugintis, keli jų bendruomenės vyrai vienu metu bando kopijuoti su viena moterimi. Tai darant dažnai kyla muštynės tarp vyrų.
Kalnų kiškis yra naktinis gyvūnas. Jie dažnai perima kitų gyvūnų paliktas duobes. Retais atvejais jie gali iškasti savo urvus didelėmis priekinėmis letenomis.
Kalniniai kiškiai paprastai praleidžia laiką aplink urvus tik po gimdymo, tačiau urvuose gyvena tik svertai. Motinos sėdės ir stebės atidaryme.
Suaugę kiškiai yra klajokliai, kurie dienas leidžia ilsėdamiesi nedidelėje įduboje žemėje ar sniege, kad išeitų iš didelio vėjo. Šios depresijos vadinamos „formomis“. Jie nepasilieka ta pačia forma, tačiau po trumpo poilsio yra linkę jų atsisakyti. Jie miega tik po kelias minutes, o likusį laiką praleidžia budėdami, kruopščiai tvarkydamiesi ar valydami.
Bendra Lepus timidus mityba skiriasi priklausomai nuo regiono, buveinės ir sezono. Būtent vasarą miške gyvenantys kiškiai pirmiausia valgo šakeles ir lapus. Tundroje gyvenantys kiškiai ėda retus Alpių augalus. Sausros ar sunkumų metu jie taip pat buvo maitinami žole, žieve ir kerpėmis. Žiemą viržiai yra pagrindinis maisto šaltinis, kai dauguma kitų augalų ir kerpių yra palaidoti po sniegu. Kalnų kiškiai, gyvenantys tundros aukštesniuose regionuose, turi mažiau plėšrūnų ir turi daugiau maskavimo galimybių nei kiti jų kiškių šeimos nariai. Gamtoje jie vidutiniškai gyvena nuo 3 iki 4 metų. Nelaisvėje jų gyvenimo trukmė skiriasi. Kadangi plėšrūnai juos mažiau medžioja, jų gyvenimas yra lengvesnis. Tačiau jų klajoklių gyvenimo būdas taip pasikeitė nelaisvėje, kad kartais jie gyvena trumpiau. Dažniausiai reprodukcija nevyksta pirmaisiais kiškio gyvenimo metais. Sulaukusios brandos, moterys per metus gali turėti vieną ar dvi vadas, gimusios nuo vienos iki penkių jauniklių. Jei veisimas vyksta anksti metų pavasarį, gali atsitikti trys vados. Įdomu tai, kad buvo nustatyta, kad vados dydis tiesiogiai susijęs su motinos dydžiu. Kalninio kiškio veisimosi sezonas yra nuo sausio iki rugsėjo. Jų nėštumas svyruoja nuo 47 iki 54 dienų.
Kalnų kiškiai yra nuožmiai nepriklausomi ir šmaikštūs gyvūnai. Šiuo metu nėra duomenų, kad kalnų kiškis būtų prisijaukintas kaip augintinis, nes tai būtų toks iššūkis. Jei ieškote panašaus tipo gyvūno, kurį būtų galima laikyti naminiu gyvūnėliu, geriau rinktis naminį triušį, o ne būtybę, geriau paliktą gamtoje.
Kad jūsų kalno kiškis būtų sveikas
Veisimas

Ar kalnų kiškiai jums tinka?
Arkties kiškis: priežiūros vadovas, veislės, gyvenimo trukmė ir dar daugiau (su paveikslėliais)
"Artic Hare" yra universali veislė, lengvai prisitaikanti prie besikeičiančių metų laikų ir paprastai nelaikoma naminiais gyvūnais. Sužinokite daugiau apie šį kiškį yra mūsų vadovas
Europos kiškis: faktai, gyvenimo trukmė, elgesio ir priežiūros vadovas (su paveikslėliais) Pet Keen
Tikriausiai matėte, kaip kiškis šokinėja aplinkui, bet ar kada pagalvojote parsinešti vieną namą? Mes turime visą jums reikalingą informaciją, prieš pradėdami gaudyti tą laukinį kiškį
Šveitimo kiškis: faktai, gyvenimo trukmė, elgesio ir priežiūros vadovas (su paveikslėliais)
Šveitimo kiškis yra įdomus gyvūnas, sugebantis pragyventi iššūkių aplinkoje. Sužinokite daugiau apie juos mūsų vadove
